Timpul cu tine: singurătatea ca oportunitate

Emanuel Vass - Timpul cu tine

În ritmul galopant în care a evoluat societatea în ultimele decenii, propulsată și de avântul tehnologic, s-a transmis ideea că e dezirabil, o investire înțeleaptă a timpului și un semn de importanță de sine și în fața celorlalți, de reușită în viață să fii mereu ocupat(ă), on the move (care în limba engleză a primit și sensul de a progresa rapid) – așadar, în continuă mișcare – nu doar la nivel fizic, ci și mental, ramificându-ți atenția în multiple direcții și domenii, să ai realizări una după alta, aproape fără pauză.

A te opri din această alergătură inițiată pe baza unei definiții înguste și vagi a succesului s-a tradus de multe ori prin „a sta degeaba”, deci având un sens peiorativ, echivalent cu „a pierde vremea” și „a fi leneș”. Dacă nu contribui la societate și avansarea ei, la rezultatele așteptate de la tine, într-un ritm setat de factori externi, ești, prin urmare, „neproductiv”. De aici și un sentiment de vină când „nu faci nimic”. De teama unor astfel de etichete, a neacceptării ori excluderii sociale, nu e de mirare că „workaholismul” (dependența de muncă) a devenit pentru unii mod de viață cu burnout ca destinație posibilă sau ultimă, în timp ce alții au dezvoltat frica de a nu fi lăsați în urmă și de a nu rata ce e important – fenomen cunoscut drept FOMO (fear of missing out), devenit evident mai ales în contextul social media.

Te-ai comparat poate cu o imagine pe care ceilalți au promovat-o despre ei înșiși sau pe care ai presupus-o ca fiind adevărată fără să ai în vedere toate piesele puzzle-ului, te-ai identificat cu povestea lor și, în cele din urmă, ți-ai spus: „Iată ce experiențe deosebite și ce viață frumoasă au ceilalți [nu eu], toți cunoscuții mei [ai generalizat]. Trebuie să fac și eu ceva, orice e nevoie, să mă ridic la acest nivel [ceea ce sunt și fac acum nu e (la fel de) important]”. Sau, în plan profesional, te-ai convins că doar dacă atingi o anumită performanță vei reuși; concentrat(ă) exclusiv pe acest obiectiv, de regulă setat din afară ca o promisiune seducătoare și încurajat într-un astfel de caz de ideea că ești, ca în sport, într-o competiție pe care trebuie să o câștigi, ai alergat după un ideal și ai uitat să te bucuri de prezent, așa cum expune, de pildă, Alan Watts în această analogie între viață și muzică:

Relativ recent, prin analiza consecințelor unor astfel de atitudini și acțiuni, îndeosebi prin intermediul studiilor în psihologie și domeniile conexe, precum și prin deschiderea și accesul la învățături și oportunități de dezvoltare spirituală, a devenit clar că toată goana aceasta epuizantă și stresantă nu ne este cel mai bun prieten. Din contră, pentru a fi eficient(ă) și productiv(ă), ai nevoie să te oprești din când în când – să te bucuri de acel stillness, de nemișcare în gând și acțiune. De timp cu tine, în care să dizolvi zgomotul exterior, să meditezi și să te concentrezi pe nevoile și obiectivele tale, pe corpul tău, pe mintea și emoțiile tale, pe ceea ce îți aduce bucurie, liniște mentală, echilibru emoțional și împlinire sufletească.

Desigur, există frumusețe și oportunitate de dezvoltare în relații și în ceea ce alegi să faci profesional, iar a crea conexiuni sănătoase și înfloritoare cu ceilalți, de la familie și prieteni la colegi și parteneri de business este minunat, însă cum vei ști ce înseamnă o relație frumoasă dacă nu ai, în primul rând, o relație frumoasă cu tine? Singurătatea, înțeleasă ca timp petrecut cu tine, fără a fi confundată cu izolarea care implică o fugă de ceilalți și, în cele din urmă, de tine însuți/însăți, are potențialul de a te face mai conștient(ă), de a te conecta cu intuiția ta și cu puterea ta autentică, de a te elibera de ceea ce nu ești, revelând ce ești și poți fi – inclusiv în raport cu ceilalți.

Dacă în ultima vreme ai concluzionat că „nu ai timp” pentru tine, că nu e ceva atât de important sau ai preferat să eviți acel me time, pune-ți următoarele întrebări:

  • Simți că a fi tot timpul ocupat(ă) sau în mijlocul evenimentelor este ceva „plăcut” sau „necesar”? Și de ce – crezi, de exemplu, că îți oferă valoare sau că doar astfel vei fi perceput(ă) ca fiind „productiv(ă)”?
  • Intervine o stare de neastâmpăr atunci când ai puțin timp liber, care te determină să faci acțiuni nesemnificative și în niciun caz prioritare sau urgente – începi să miști lucrurile prin casă, te afunzi în telefon să vezi ce s-a mai postat online, te joci pe calculator etc.?
  • Dai attend la toate evenimentele posibile, nu ratezi nicio ocazie să ieși în oraș și „nu suporți” să stai în casă crezând că asta ar însemna să te „plictisești”?
  • Când ești, totuși, singur(ă) și prietenii pe care i-ai sunat nu sunt disponibili, nu sunt evenimente la care să participi etc., preferi să dormi chiar dacă nu simți nevoia de odihnă, să îți distragi atenția luând substanțe pentru că astfel viața e mai „palpitantă” sau te uiți la/ revezi un sezon întreg al unui serial preferat?

Reține că oriunde te-ai duce și oriunde te-ai ascunde – în cel mai retras punct al planetei dacă vorbim de izolare sau, dimpotrivă, în mijlocul a mii de oameni dacă ne referim la nevoia compulsivă de a socializa, de a aparține unui grup sau de a fi în centrul atenției – nu ai cum să fugi de tine. Și când ești cu cineva, ești cu tine și cu acel cineva. Astfel, a deveni cea mai bună companie posibilă pentru tine însuți/însăți e o necesitate pentru a fi în pace cu tine.

Din fericire, nu tu ești cel/cea de care fugi, ci eviți, de fapt, să confrunți:

  • anumite amintiri despre experiențe neplăcute ori traumatice pe care le-ai trăit și pentru care poate te învinuiești;
  • credințele care te sabotează și duc la autocritică;
  • emoții specifice de care poate ți-e rușine sau te fac să te simți cum nu dorești;
  • orice crezi că te face „imperfect(ă)” – și amintește-ți, perfect este un concept care există doar în raport cu ce cred alții sau ce crezi tu că ei cred despre tine.

Așadar, e eliberator să știi că problema nu ești tu – în esență, nu e nimic în neregulă cu tine, ci gândurile și perspectivele cu care te-ai identificat ca fiind tu, povestea pe care ți-ai spus-o, dependența ta față de exterior și părerile altora și faptul că a trebuit să menții în fața lumii o imagine care nu ești tu, de teamă că altfel nu vei primi acceptare, apreciere sau iubire. Odată ce înțelegi asta, rămâne doar să schimbi această percepție și poveste. Ai puterea să o faci. Revino acasă, în interior, și rescrie-ți destinul!

Beneficiile timpului cu tine și ce poți face când ești singur(ă)

Singurătatea poate fi o excelentă oportunitate de:

1. Autoobservare, conștientizare și vindecare

Când ești doar tu cu tine, ești, implicit, cu gândurile și emoțiile tale. Observă ce gânduri îți vin în minte, care e sursa lor (poate nici nu îți aparțin și recunoști în spatele lor vocea altcuiva, ceva ce ai citit sau ai prins într-o conversație etc.), când și-au făcut apariția în viața ta, dacă au legătură cu trecutul sau viitorul, cu evenimente specifice și, mai ales, cum te fac să te simți și de ce te simți așa când ele apar.

Dacă întâmpini gânduri și emoții pe care le consideri „neplăcute”, nu fugi de ele și nu nega ceea ce iese la suprafață; stai cu ele. Lasă-le să se desfășoare ca pe un ecran. „Privește-le în față” cu calm, răbdare și detașare. Amintește-ți că ești în siguranță și nu te pot răni pentru că nu trăiești în prezent experiența sau scenariul cu care le asociezi. Ele nu se întâmplă acum. Tu ești un spectator și ele sunt doar un film la care te uiți și pe care acum ai ocazia să îl analizezi în profunzime. Conștientizează asta și observă cum durerea, discomfortul, vina, rușinea și orice astfel de sentiment dispar. Scoate-ți bandajul imaginar în care ți-ai înfășurat rana ori problema crezând că astfel o vei ascunde de tine și de lume și permite-ți să o vezi pentru ceea ce este. E primul pas spre a o vindeca.

Dacă ai identificat o credință limitativă, află aici cum poți să o depășești și descoperă exerciții practice prin care poți renunța la ceea ce te ține pe loc (obstacole, frici etc.) accesând resursele gratuite prin completarea formularului din pagina Ce ofer a site-ului.

2. A găsi soluții pentru provocările din viața ta

Acum că ești cu tine, ai timp să vezi ce nu funcționează în viața ta așa cum ți-ai dori, să identifici ceea ce definești drept „probleme” și să găsești posibile soluții pentru fiecare. Știind care e problema, întreabă-te: Care sunt pașii efectivi pe care îi pot face să rezolv această provocare temporară din viața mea? Concentrează-te întâi pe soluțiile la îndemâna ta, pentru care te simți pregătit(ă) și pe care crezi că le poți aplica ușor și le poți integra chiar de acum în viața ta sau în perioada imediat următoare – poate zilnic, ca un ritual. După ce inițiezi această practică, mergi mai departe și întreabă-te: Ce pot face mai mult decât am făcut până acum – pentru eliminarea definitivă a problemei, inclusiv pentru a evita repetarea acestei experiențe în viața mea? Ce pot face pentru a trăi viața pe care mi-o doresc?

3. A seta noi obiective și a reflecta asupra viitorului

Întreabă-te ce vrei să faci, imaginează-ți cum arată viața la care aspiri sau poate ți-ai propus să schimbi lumea. În liniștea companiei tale, ai ocazia să-ți pui gândurile în ordine, să descoperi ce îți place cu adevărat, să-ți clarifici obiectivele și, punându-le pe foaie, să ajungi la idei inedite și revelatoare și să dezvolți un plan de acțiuni concrete care te vor duce la destinația dorită.

4. A-ți exprima creativitatea, a-ți urma pasiunile sau a începe ceva nou

Oferă-ți timp, cel puțin o dată pe săptămână, să faci o activitate creativă sau să îți pui pasiunile în pratică. Dacă nu știi ce te pasionează, întreabă-te întâi ce te face să te simți bine, de ce anume te simți în mod natural atras(ă) și vei găsi câteva răspunsuri care să îți dea măcar o direcție, o ușă deschisă. Alternativ, experimentează cu lucruri care nu necesită mari cheltuieli, dar pot fi o investiție în recreerea și dezvoltarea ta – ia-ți o carte de colorat pentru adulți, urmează un curs de desen, de design sau orice simți că ar răspunde intereselor tale, ia-ți un mic instrument (de exemplu, o kalimba) și joacă-te învățând să cânți la el etc. Sau începe ceva nou investind în educația ta – dăruiește-ți timp să citești cărți, să urmărești materiale care te motivează sau să participi la evenimente corelate cu ceea ce te interesează să dezvolți la tine.

5. A medita, a-ți îmbunătăți concentrarea și a-ți reface energia

Meditația te poate ajuta să te observi, să îți cureți și să îți liniștești mintea, să te conectezi cu intuiția ta, să vindeci anumite răni și traume sau să te detașezi de programele limitative lucrând, de exemplu, cu copilul interior – iată o recomandare de meditație în acest sens. Există suficiente meditații ghidate și ghiduri despre cum să meditezi disponibile online din care le poți alege pe cele care ți se potrivesc și care îți sunt utile pentru ce vrei să obții.

Recent, se discută și despre variante precum conceptul olandez niksen, care promovează beneficiile de a nu face nimic și despre care poți afla mai multe în acest articol sau în materialul următor:

Când ești singur(ă), îți poți reface energia prin activități relaxante, odihnă și nu numai. Pentru a înțelege mai bine ce este energia și cum o poți gestiona eficient, precum și de ce e important să știi cum și pe ce să îți concentrezi atenția, urmărește acest scurt discurs clarificator de Dandapani:

Referitor la meditație și concentrarea atenției tale în direcția care servește dezvoltării tale, iată un exercițiu simplu: Reflectă asupra aspectelor din viața ta pentru care ești recunoscător/ recunoscătoare. Notează-le și citește-le în fiecare dimineață. Durează doar câteva minute, în funcție de cât de mare e lista ta, așa că poți găsi timpul necesar pentru această activitate rapidă. Completează lista pe măsură ce apar noi motive de recunoștință. Este un mod eficient de reprogramare mentală, de a-ți muta atenția de la lucrurile care te copleșesc, ce percepi ca neajunsuri, temeri etc. la lucrurile frumoase din viața ta și cultivarea unei gândiri pozitive.

În paralel, îți poți seta intențiile pentru ziua respectivă. Cum vrei să fii azi? Cum vrei să decurgă ziua ta? Sunt anumite acțiuni pe care le poți face pentru ca ziua ta să se desfășoare cât mai aproape de felul în care ți-o imaginezi? Reține însă că intențiile nu sunt așteptări. Așa că, dacă ziua nu iese așa cum ai vizualizat-o, nu ai motive să fii dezamăgit(ă). Vezi mai degrabă cum te-au ajutat experiențele trăite în acea zi – ce ai învățat nou, ce reacții ai avut și cum le poți depăși dacă ele nu au fost așa cum ți-ai dorit etc.

6. Digital detox și conectare cu natura

A sta cu tine nu implică a sta cu persoana ta digitală. Și nici nu este despre a verifica mailuri și notificări sau a da scroll infinit pe social media. Chiar dacă „simți nevoia” să deschizi laptopul sau să te uiți pe telefon, amintește-ți că tu ești în control și nu decide pentru tine o falsă nevoie. Te poți abține pentru că nu ești dependent de un obiect, la fel cum alegerile tale nu depind de ce fac alții și ce postează ei online. În plus, postările acelea vor fi încă acolo dacă vrei să le verifici mai târziu; nu pleacă nicăieri, așa că nu ratezi nimic. Permite-ți să fii în controlul atenției tale și nu mai lăsa să-ți fie distrasă de lucruri mărunte și consumatoare de timp și energie.

În schimb, fă o plimbare în natură. N-ai o pădure în apropiere? Marea e prea departe? Cu siguranță găsești un parc sau măcar un copac sub care să te așezi. Sau pur și simplu ridică-ți ochii și privește cerul – fie zi, fie noapte, poate fi un spectacol fascinant. Stai la soare și hrănește-ți astfel organismul cu vitamina D. Mergi să vezi răsăritul sau apusul. În sfârșit, învață să te împământezi – are beneficii dovedite pentru sănătatea ta, după cum poți afla în documentarul „The Earthing Movie: The Remarkable Science of Grounding”.

Vrei să investești în dezvoltarea ta personală și să descoperi tehnici eficiente de a lucra cu tine și a te simți bine în pielea ta? Programează o consultație. Detalii aici.

Foto de Ed Zavala via Unsplash.