Interviu: De la consistență la rezultate cu Valentin Bărbulescu

Emanuel Vass - Consilier în Percepția Umană

Povestea lui Valentin are multe ramuri în cei 7 ani de când lucrează în serviciul oamenilor, ultima lui nișă ca și mentor a schimbat multe persoane care au îmbrățișat transformarea propriei ființe pentru a atinge rezultatele dorite în afacerea lor. Rezultatele clienților lui vorbesc de la sine, consistența face diferența, chiar și cei curioși  care au aplicat ceea ce a împărtășit în mod gratuit Valentin au avut rezultate. Povestea lui de dezvoltare personală autentică s-a materializat în Authentic Business Mentoring  – un proiect care  încurajează pe oricine este interesat să se ridice peste limite. A ales în continuare să inspire colectivul ridicând ștacheta, și investind în el din câștiguri a reușit să-și propulseze mai eficient conținutul și sistemul cu care el lucrează.

Ființa umană are tot ceea ce are nevoie să crească și să-și atingă obiectivele, atunci când știi ceea ce vrei poți să te îndrepți spre ceea ce vrei și în acest proces vei tot avea de învățat. Când alegi să nu mai dai vina pe nimeni, în nici-o circumstanță începi să creezi echilibrul de care ai nevoie să îți asumi responsabilitatea pentru stările tale. Când îți aliniezi stările cu obiectivele, este exact același lucru ca atunci când pui adresa pe GPS și mergi în aceea direcție. În continuare, Valentin ne vorbește despre potențialul ființei umane în dezvoltarea personală și spirituală pentru a ridica nivelul civilizației începând de la fiecare individ.

  1. Cu siguranță o parte din cei cu care ai lucrat, și-au creat diverse așteptări în privința programului tău. Totuși cred că clienții tăi deja au aflat că tu nu faci treaba în locul lor, ci îi scoți din zonele de haos ale unei vechi gândiri, că lucrurile merg doar într-un anumit mod și îi ghidezi către noi convingeri prin rezultatele pe care le-ai adunat deja. Ce anume crezi că trebuie să facem noi ca și colectiv al acestei țări pentru a ne maturiza gândirea și percepția ca mai apoi să prosperăm – fiindcă putem gândi în afara tiparelor. Cum am putea atinge mai multe expresii care chiar rezonează cu mesajul acesta?

Valentin Bărbulescu: Well, în primul rând să nu ne mai identificăm cu tiparele și să renunțăm la mentalitatea de victimă. Foarte mulți oameni din România și din lume cred că viața li se întâmplă, că cineva are ceva cu ei, că guvernul sau alte autorități au ceva împotriva lor și din cauza unor persoane sau factori externi.. Ei de fapt nu reușesc să își atingă potențialul. Fapt care subliniază mentalitatea de victimă puternic înrădăcinată în ADN-ul și identitatea multor persoane.

Asumarea totală a ceea ce e bine și ceea ce percepem a fi “rău”, fie că e “din cauza ta” sau din “cauza altora” e primul pas spre eliberare. Când totul depinde de tine ești în control. Când fericirea și evoluția ta depinde de alții ești doar o victimă care crede că situația ei este mai specială decât a celorlalți. Nimeni nu e special cu nimic.

Dacă vrei să te remarci și să îi ajuți pe alții trebuie să renunți la a mai crede că ești special indiferent de motivele pe care le crezi ca fiind adevărate pentru tine.

  1. Când ne gândim la sisteme strategice pentru bunăstarea omului sau pentru trăirea rezultatelor dorite, ce anume crezi că poate îmbunătăți în prezent situația elevilor și studenților din România? Știm deja că educarea generației actuale și viitoare are un impact imens asupra întregului colectiv, în acest caz ce i-ai îndruma să conștientizeze, ce instrumente crezi că le-ar îmbunătăți viața pe multiple paliere? De ce este necesară conștientizarea și construirea de poduri dintre generațiile actuale și viitoare?

Valentin Bărbulescu: Educația actuală nu îi învață pe copii despre aspectele esențiale pe care se bazează omenirea și anume: relaționarea cu alte ființe umane, finanțele și cum circulă banii, comunicarea asertivă și persuasivă fiind cheia obținerii de rezultate în orice domeniu și cred eu, că la baza tuturor acestor aspecte stă sistemul care-i redirecționează pe copii spre direcții nefolositoare…

Când fiecare om și-ar asculta intuiția și i-ar fi încurajată ca să-și urmeze calea naturală, lumea ar fi un loc plin de experți și oameni care au ce oferi. În România e mentalitatea că trebuie să le știi pe toate, că nu știi când ai nevoie… credința care ne ține săraci și nepricepuți în același timp.

Cât despre conexiunea dintre generații, din punctul meu de vedere “bătrânii” au o mentalitate care creează această ruptură. Eu sunt norocos, ai mei nu mi-au impus reguli stupide și nici nu m-au limitat de la ceea ce voiam să fac. Da, resursele materiale nu au fost întotdeauna în favoarea mea, am crescut la țară și am avut limite din punctul ăsta de vedere.

Părerea mea este simplă.. Dacă părinții și-ar lăsa copiii să învețe ce vor și să comunice cu ei necenzurat, nu ar mai exista aceste distanțe așa mari dintre generații. Mă uit la discuțiile mele cu tata, cât de relaxate sunt când îi spun despre ce fac, cu sinceritate îmi spune că nu înțelege tot, dar se bucură pentru mine și mă încurajează atunci când greșesc.

  1. Când vine vorba despre felul în care îți administrezi timpul, ce anume crezi că face diferența față de cum ai lucrat când erai student și cum lucrezi acum? O poate implementa cineva cu ușurință – de exemplu ca atenția să nu îi mai fie dispersată în multiple direcții ci să fie precum un laser cu precizie românească pe ceea ce trebuie făcut? Știind deja că comunicarea pe care o ai cu tine este importantă pentru modelarea percepției și consistența pentru a te îmbunătăți zilnic chiar și doar cu 1% pe termen lung aduce multiple beneficii. Care este impactul pe care l-a avut tranziția de la gândirea pe termen scurt la gândirea pe termen lung? Cum te-ai adaptat în ultima perioadă mediului înconjurător, în așa fel încât să-ți găsești timp să te echilibrezi?

Valentin Bărbulescu: Prioritizarea e cuvântul cheie. Toți avem același număr de ore în fiecare zi, dar nu toți îl folosim la fel. Eu am trecut prin 2 facultăți și sincer mi-am pierdut timpul raportat la obiectivele mele pe termen lung. ÎNSĂ cum nimic nu e întâmplător, acolo am învățat niște lucruri, care nu erau în programa școlară, mai mult din colectiv, care m-au ajutat în viață. Nimic nu e bine sau rău, dar depinde de obiectivele tale și unde vrei să ajungi.

Dacă vrei să devii antreprenor de succes probabil că nu ai nevoie de școală. Mulți renunță în clasa 10-a și la 20 de ani au primul milion sau chiar mai devreme.

Dacă vrei să fii doctor, avocat sau profesionist într-un domeniu care necesită școală, da ai nevoie de ea, deși poate părea o investiție colosală la nivel de timp și bani.

Răspunsul meu e simplu: depinde ce vrei! În funcție de ce vrei.. Vei face niște sacrificii. Dacă vrei să fii elev de nota 10, înveți și nu ieși cu prietenii, poate doar cu aceia care au același scop ca și tine și luați toți 10. Vrei să faci milioane? Atunci nu ieși cu oameni care beau în fiecare weekend, stau pe netflix și își urăsc ziua de luni că trebuie să meargă la job.. Sacrifici plăcerea de moment sau sacrifici visul. Depinde de tine ce alegi.

  1. Dacă toate se întâmplă simultan în această lume, ce ai vrea să împărtășești cu tine de acum 7 ani? Ce ai dobândit prin practică și cum ai descoperit această practică, o poate face oricine sau se adresează doar unui grup de oameni, și de ce o recomanzi? Dacă ai avea oportunitatea să vorbești cu câteva mii de tineri timp de 10 minute să le dai încredere cum le-ai atrage atenția și cum ai vrea să-i inspiri, ce flacără ai vrea să pornești în ei prin ceea ce transmiți?

Valentin Bărbulescu: Dacă mi-aș vorbi mie mi-aș pune întrebarea: ce faci acum te duce mai aproape de visul tău? Și probabil niște lucruri s-ar schimba în deciziile mele, acțiuni care m-ar aduce mai aproape de visul meu într-un timp mai scurt.

Dacă aș vorbi tinerilor le-aș spune așa: setează-ți un obiectiv, urmează un vis, nu contează cât de absurd e, nimeni nu are dreptul să te judece, vei greși, vei eșua, vei ajunge jos, dar dacă vei continua, vei ajunge acolo și vei avea o poveste de spus. Dacă nu, vei fi doar un loc din mulțime.

  1. Într-un articol recent, scriam de ce este esențial să știi în ce direcție mergi ca să poți ajunge acolo, ce le-ai recomanda celor care doresc schimbarea dar nu știu de unde să înceapă pentru a ajunge la rezultate. Ce te-a motivat să te reprofilezi pe nișa în care lucrezi acum și ce crezi că a contat cel mai mult?

Valentin Bărbulescu: Schimbarea trebuie să fie asumată pentru că doare să lași părți din tine în spate, doare când te reinventezi. Nu mai știi cine ești și plutești în derivă. Nicio schimbare nu vine fără schimbarea de identitate. E ca și cum de mâine ești altcineva. Creierul tău are nevoie de consistentă în mesajul schimbării ca să fie de acord cu ce schimbare vrei să faci.

La mine a durat 6 luni de zile până să-mi îmbrațișez schimbarea pe deplin și să mă simt acel om la care visam. Totul a început de la frustrare. Locul în care eram nu mă ajuta să-mi ating visurile, oamenii cu care stăteam nu erau cei alături de care vreau sa fiu și peste 10 ani și a trebuit sa iau o DECIZIE care n-a fost deloc ușoară.

Au urmat haterii și testele din partea universului, am rămas fără bani, aveam datorii, eram presat, am plâns și m-a durut atât de tare emoțional și fizic perioada aia încât mi-e greu să cred că cineva slab de înger, cocoloșit de mami și tati care își plânge de milă și se victimizează constant, ar reuși să treacă printr-o asemenea perioadă.

Ca să faci schimbări de genul ai nevoie de curaj, asumare, constanță și nu în ultimul rând să nu renunți.

Căci identitatea ta se va rescrie instantaneu și vei deveni pierzătorul, lașul, cel care a încercat și nu a reușit. Și vei trăi cu asta toată viața. Motiv pentru care mulți nici nu încearcă. E greu să-ți asumi pierderea și durerea. Dar e inevitabilă.

  1. Din punctul tău de vedere cât de mult ai reușit să-ți îmbunătățești programul doar fiindcă ți-ai creat oportunitatea să lucrezi cu multe expresii unice din nișe diferite? Care au fost cele mai profunde revelații în timpul petrecut cu clienții? Știind faptul că ceilalți sunt oglinzile noastre. Pe ce aspecte te-ai concentrat ca să-ți faci clienții să conștientizeze că pentru a atinge obiectivul sau obiectivele alese este nevoie să-și schimbe percepția? 

Valentin Bărbulescu: Scopul meu în program este să creez experiențe pentru oameni și să-i pun față în față cu cine sunt ei de fapt. Să-și vadă limitele și puterile. Să-și asume ce nu vor, să-și asume și să realizeze motivele reale din spatele succesului sau al eșecului.

Mentalitatea și transformarea joacă un rol esențial în business. Strategiile funcționează doar dacă le dai suflet, iar dacă nu le dai, o sa te dezamăgească și ajungi din nou să dai vina pe ceva/pe cineva deci revii la victimizare.

Cel mai important aspect din programul meu care aduce rezultate oamenilor este mediul creat prin colectiv, echipa mea și modul în care eu mă raportez la oameni. Odată ce treci prin experiența asta, n-ai cum să te mai întorci pentru ca e despre tine și doar despre tine.

Clienții mei fac bani pentru ca e firesc și natural să faci bani, doar că noi am fost educați într-o manieră în care la nivel subtil urâm banii și de aia nu-i avem.

Gânduri finale

Ține minte: acțiunile constante și imperfecte fac diferența dintre câștigători și pierzători.

Rămâi la curent cu noutățile

Pentru mai multe detalii și resurse suplimentare pentru a face totul mai eficient te invit să-i urmărești activitatea pe Facebook și Instagram

Interviul cu Valentin Bărbulescu face parte dintr-o nouă serie de materiale autentice pentru dezvoltarea personală, prin care voi sta de vorbă cu specialiști din diferite domenii pentru a-ți oferi informații valoroase pentru evoluția ta abordând subiecte cât mai variate.